Cursus Tekenen en Schilderen

In de cursus Algemeen  Tekenen en Schilderen  ( 14 en 18 bijeenkomsten) werken we met diverse teken- en schildersmaterialen zoals, potlood, houtskool, conte-krijt, oost-indische inkt, pastelkrijt, aquarelverf, acrylverf en in overleg met olieverf en H2o Oil verf. Ook zullen er geregeld grafische technieken aangeboden worden zoals monotype en lino-snede.

We werken gedurende het jaar met verschillende opdrachten. U bent geheel vrij om hier aan deel te nemen. Werkt u liever met een eigen plan, dan zal ik u hierin verder begeleiden. Opdrachten en thema´s die zoal aan bod kunnen komen zijn: portret, landschap, dieren, stilleven.

De kleurcontrasten van Johannes Itten zullen binnen deze cursus uitvoerig behandeld worden. Denk hierbij aan kleur tegen kleur contrast, complementair contrast, licht-donker contrast, kwaliteitscontrast, kwantiteitscontrast en simultaancontrast.

De keuze voor onderwerpen en voor materialen bepaalt u zelf. Het plezier in het werken staat voorop. Tekenen is een essentieel onderdeel van deze cursus. U heeft tekenvaardigheden nodig voor bv. het opzetten van een compositie.Het tekenen leert u om beter te kijken. U verfijnt uw waarneming van de wereld om u heen. Kleuren, structuren, lijnen, licht en donker zijn onder andere belangrijke beeldelementen waarmee u uw werk uitdrukkingskracht kunt geven.

Het begrip ´tegenstellingen` zal een belangrijk sleutelwoord binnen deze cursus zijn. Tegenstellingen van bijvoorbeeld de beeldelementen, lijn, kleur en vorm zullen een spanningsveld in
uw werk vormen. Dit spanningsveld zal de esthetiek en de waarde van uw werk vormen.

Na de les zullen we het gemaakte werk van u en uw medecursisten bespreken. U leert zo een begrippenapparaat te ontwikkelen waarmee u aan kunt geven wat een werk bijvoorbeeld
krachtig, mooi, spannend of lelijk maakt. Daarnaast zullen we indien de mogelijkheden het toelaten musea bezoeken die u in staat stellen om topwerken te bekijken. Het kijken naar
schilderijen en het zelf maken van schilderijen zal zo in een breder kader geplaatst worden.

De kosten voor deze cursus van 18 bijeenkomsten ( januari tot en met mei  2019 ) bedragen 306  euro  ( exclusief materialen)

 

NIEUW: In samenwerking met TINT teken- en  schilderschool wordt er een tweewekelijkse cursus Algemene Technieken aangeboden op vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Data:11 en 25 januari,  8 en 22 februari, 15 en 29 maart, 12 april. 10 en 24 mei, 7 juni en 21 juni inhaalles.   Locatie: Jan de Wittstraat 2 te Nijmegen.

 

En tweewekelijks in Berg en Dal, Locatie: Oude Kleefsebaan  24 . Tijd 13.30 uur tot 16.00 uur.

Data: 18 januari, 1 en 15 februari, 1 en 22 maart, 5 en 10 april, 17 en 31 mei, 14 juni, 21 juni inhaalles bij TINT.

Op  donderdagmiddag gaat bij voldoende belangstelling  deze tweewekelijkse cursus van start in Berg en dal. 

 

 

Inhalen is mogelijk na overleg.

De kosten voor deze cursus van 10  bijeenkomsten  bedragen 200 euro inclusief materialen , exclusief papier of andere dragers.