Cursus Aquarelleren

In deze cursus onderzoekt u de mogelijkheden van het aquarelleren. In overleg kunt u ook met andere technieken oefenen. Aquarelleren is een spel van pigment, water en papier. U kunt tijdens het werken gebruik maken van een opdracht maar u bent geheel vrij om hier aan mee te doen. U kunt uw eigen creativiteit binnen deze techniek volgen. De belangrijkste technieken zijn:de nat in nat techniek en glaceren.

Gedurende het jaar zal er ook aandacht besteed worden aan tekenen. Tekenvaardigheden stellen u in staat om een onderwerp naar waarneming vakkundig op papier te plaatsen.
U leert door te tekenen zeer nauwkeurig kijken. Het tekenen stelt u ook in staat om voorafgaande aan de aquarel een compositie schets te maken waarin onder andere de toongradaties
onderzocht kunnen worden.

U leert niet alleen om zelf composities te maken, maar we besteden aandacht aan onder andere kleurwerking. De kleurcontrasten van Johannes Itten zullen uitvoerig behandeld worden. Denk aan het complementair contrast, het kleur tegen kleur contrast, het licht-donker contrast, het kwaliteitscontrast enz.

Onderwerpen die aan bod komen zijn;  landschap, dieren, stilleven en portret. U kunt realistisch, abstract of gestileerd werken. Dit gaan we al doende verkennen.

De groep bestaat uit beginners en gevorderden aquarellisten. Dit is de charme van de cursus. Iedereen leert ook van elkaar. U bepaalt zelf om aan de opdrachten mee te doen. Werkt u liever aan een eigen gekozen onderwerp dan is daar alle ruimte voor om dit verder te onderzoeken.

Mochten de werken en onderwerpen daartoe aanleiding geven dan zal er verdere informatie uit de kunstgeschiedenis bij behandeld worden. Dit zal het werken in een ruimer perspectief plaatsen.

Na de les zullen we de werken van elkaar bespreken zodat u ook van uw mede cursist leert. Door het werk bespreekbaar te maken leert u over schilderkunst met uw medecursist aan te geven wat een werk mooi, goed, slecht, of krachtig maakt.

Deze aquarelcursus wordt gegeven in Het Bosduiveltje, Joanneslaan 2, te Heilig Landstichting.

Tijdstip:  Maandag 9.30 uur tot 12.00 uur.

Kosten: 252  euro ( 14 bijeenkomsten van september tot en met december 2019) Exclusief materialen.

Instromen kan gedurende het seizoen.